Een zoektocht van 2 ½ jaar naar een geschikte locatie in de middenas van het land en vervolgens eigenlijk naar elke geschikte locatie, waar dan ook in Nederland, in de juiste periode en tegen redelijke kostprijs heeft niets opgeleverd. Bijna was terugkeer naar Zutphen gelukt, echter een medische situatie van de beheerder en dus uitval en aanstelling van een nieuwe beheerder met bijbehorende communicatiestoring gooide roet in het eten.

Elke mogelijke hal is onderhand bezocht, van Radio Kootwijk, Ahoy Rotterdam, Nieuwegein tot Barneveld. De goedkoopste accommodatie was 48.000, de duurste 148.000 euro en dat exclusief servicekosten. Onmogelijke bedragen voor de NBvV, ook gezien de invulling van de laatste NK qua aantal deelnemers.

Afgelopen jaar zijn wij in contact gekomen met het bestuur van de “Noordshow”. Een eigen organisatie vallend onder de KLN, vergelijkbaar met een district van de NBvV. Zij organiseerden al jaren een indoorevenement eerst in Zuid-Laren, toen in Assen en nu in Hardenberg. Zij organiseren een groot indoorevenement, met de grootste indoor kinderboerderij van Nederland en tevens keuringen van de zogenaamde “haren” (konijnen, cavia’s en marmotten) en “veren” (kippen, eenden, duiven). Deze wordt bezocht door ruim 5000 bezoekers.

Vogels werden node gemist, dus werd de NBvV benadert. De ligging Hardenberg en datum was echter een obstakel. Gesprekken met de exploitant om van datum te ruilen met een ander evenement bleek onmogelijk. Om een NK niet voorbij te laten gaan hebben er gesprekken plaatsgevonden en deze hebben ons, mede omdat er ook geen alternatieven zijn, enthousiast gemaakt. De kostprijs van de hal wordt verrekend naar ¾ voor de “Noordshow” en ¼ voor ons. Hetgeen een aanzienlijke kostenverlichting betekend. Er is een eigen catering / verzorging mogelijk tijdens de opbouw dagen. Parkeren is gratis gedurende alle dagen. De hallen zijn fantastisch en de samenwerking biedt vele mogelijkheden. In onze ogen een win – win situatie dus!

Het hoofdbestuur en de bondsraad is zich er van bewust dat de ligging voor de Nederlandse deelnemers uit het westen en zuiden van ons land niet gunstig is, maar heeft geen ander alternatief. Ook de datum is niet optimaal vanwege de COM wedstrijd in Spanje (aansluitend en gedeeltelijk overlappend). Dezelfde situatie als in 2023 Italië.

Wij hebben echter geen andere mogelijkheid. Wij hopen door deze mogelijkheid, de kosten voor iedereen te drukken, daarom gaan wij vooralsnog eenmalig naar Hardenberg om te kijken hoe de samenwerking ons bevalt. Mogelijk kunnen wij door de lage onkosten, een hoger bezoekersaantal en van gezinnen (en dus jeugd) en hopelijk uw medewerking bij inzenden van vogels, voor de eerste keer naar een quitte spelende of winstgevende NK toe. Het hoofdbestuur zegt toe de ogen en oren open te houden voor een locatie met gunstigere ligging en datum.