Beneluxregeling interpretatie
Ten aanzien van de interpretatie van de Benelux regeling hebben we nog navraag gedaan bij de jurist van LNV en we concluderen de ruimste opvatting:
Als er een evenement georganiseerd wordt in N-B, Limburg of Zeeland kunnen vanuit heel België vogels Nederland binnenkomen. Als het georganiseerd wordt in Utrecht (bijv.) gaat die vlieger niet op, dan zijn de gewone regels van toepassing. Andersom; als een evenement in België wordt georganiseerd (waar dan ook) mogen vogels vanuit geheel Nederland zonder certificaat België binnenkomen. Voor hoenders wel opletten. België verlangt een NCD vaccinatie per injectie. Deze moet dus wel door de dierenarts worden uitgevoerd. Een praktisch middel is de combinatie NCD en IB.

Voor Nederlanders  die in België  willen tentoonstellen (dit geldt niet voor vogelmarkten) geldt dat een eigen verklaring volstaat. De uitgebreide en dure certificering is niet nodig. Dit geldt omgekeerd ook voor tentoonstellingen in de drie genoemde provincies die Belgen of Luxemburgers ontvangen.
Deze verklaring is hier te downloaden