Vogelvrienden,
Het leek zo goed te gaan, maar opnieuw gooit Corona roet in het eten. Er zijn al verenigingen en districten die hun tentoonstelling gecanceld hebben. Sommige verenigingen hebben net hun show achter de rug, een gelukje dus.
Inmiddels zijn er na de persconferentie van afgelopen vrijdag 12 november weer diverse vragen binnen gekomen over tentoonstellingen. Mag het wel, mag het niet? Een tentoonstelling valt onder een evenement, als de regelgeving gelezen wordt (die op zich niet erg duidelijk is, maar dat zijn we gewend), dan mag dit alleen plaatsvinden met een corona toegangsbewijs en is een vaste zitplaats verplicht.
Daar gaan we dus al, niemand bij een tentoonstelling heeft een vaste zitplaats. Gaan we er echter vanuit dat het showen van onze vogels onder kunst en cultuur valt, dan zijn er geen verplichtingen met zitplaatsen, maar wel met corona toegangsbewijzen en 1.5 meter afstand tot elkaar (zogenaamde doorstroomlocaties).

Wat moet je hier nu mee? De NBvV kan dus niet bepalen of u wel of geen tentoonstelling mag houden. De toe te passen regels, soms aangevuld, worden in de 25 veiligheidsregio’s anders of verschillend uitgelegd. Zo is bijvoorbeeld in Limburg de carnaval afgelast en gaat deze in Brabant gewoon door, een beslissing van de veiligheidsregio.

De beslissing of u wel of niet de verantwoording wilt nemen bij het laten doorgaan van uw tentoonstelling maakt u zelf. Het hoofdbestuur begrijpt dat dat niet een makkelijke keus is.
Mocht u twijfelen dan adviseren wij om de veiligheidsfunctionaris van de gemeente, waar uw show gehouden gaat worden, te contacten.

Voor u gelezen en op ons van toepassing: www.rijksoverheid.nl

Nieuwe regels vanaf 13 november 18.00 uur
Op plekken waar geen toegangsbewijs verplicht is:
• Houd 1,5 meter afstand van andere mensen.
• En draag een mondkapje
Evenementen duren tot 18.00 uur
Met een coronatoegangsbewijs en een verplicht vaste zitplaats, met niet meer dan 1250 mensen in een zaal. Bioscopen, theaters en concertzalen blijven wel langer open.
Coronatoegangsbewijs verplicht
U laat uw coronabewijs op de volgende plekken zien:
• bij evenementen zoals festivals, feesten en optredens. Vanaf 13 november 2021 18.00 uur is hiervoor een vaste zitplaats nodig;
• bij zakelijke evenementen zoals beurzen en congressen;
als u publiek bent:
• vanaf 13 november 2021 18.00 uur is wél een vaste zitplaats nodig.

Basisregels
• Houd 1,5 meter afstand van anderen.
• Geef andere mensen geen hand.
• Was vaak en goed uw handen.
• Hoest en nies in uw elleboog.
• Zorg voor frisse lucht in huis.

Bij klachten: blijf thuis en laat u testen bij de GGD. Ook als u al geprikt bent. Bent u positief getest? En hebt u dus corona? Blijf dan thuis. En blijf uit de buurt van anderen. Ook als ze al geprikt zijn.

Volgende stap
Op 3 december kijkt het kabinet hoe het gaat en of er op meer plekken een coronatoegangsbewijs komt, zoals bij winkels, dierentuinen en pretparken.
Inmiddels heeft het hoofdbestuur contact gezocht met de Corona servicedesk van de Rijksoverheid. Wij wachten hun antwoord af. U krijgt bij duidelijkheid onmiddellijk bericht via de site NBvV.

Het hoofdbestuur